EOTS – primele impresii

“Emperor of the Sea” sau „Sea God” sau „Hae Shin” este un serial „fusion  sageuk”  in care este ecranizat romanul cu acelasi titlu al lui  Choi In-Ho. Serialul prezinta viata lui  Jang Bogo (? – 841/846), o figura legendara a regatului Unificat al  Sillei (676  – 935 ), prezentand ascensiunea acestuia de la statutul de simplu sclav la cel de Guvernator al garnizoanei Chunghae.

Pentru ca tocmai am terminat de vizionat serialul cateva impresii pe scurt (intr-un post viitor am sa revin pe larg).

Mesajul (presupus): La fel ca in majoritatea dramelor de tip “sageuk” acesta poate fi doar intuit de un european. La o prima lectura acesta ar fi “Chiar daca pierzi, de fapt castigi” sau/si “Chiar daca castigi, de fapt pierzi”. Jan Bogo si locuitorii din Chunghae au pierdut in final (fiind ucisi) dar pentru o scurta perioada de timp ei au trait asa cum doreau: Liberi si egali. Acesta a fost idealul pentru care au murit. Yeoum Mon/Yeom Jang a fost condus de un unic pricipiu in viata: Dragostea fata de Jung-Hwa. Dragostea fata de ea a fost singurul lucru pentru care nu a facut compromisuri. Si in final acesta este si izbavirea sa: El moare salvand-o salveaza pe Jung-Hwa dar, in acleasi timp, salvand si copilul lui Jan Bogo.

O “sageuk drama” la finalul careia eroul pozitiv nu invinge (de fapt nici in viata el nu este victorios intotdeauna).

Punctul de nota 10: Song Il Gook ca Yeoum Mon/Yeom Jang.

Alte puncte speciale: OST-ul (coloana sonora), costumele.

Ce intelege mai putin un european (deci si eu): Momentele in care diferite personaje privesc in gol: Jang Bogo priveste oceanul, Jung Hwa se uita la mare (ocean) , la fel face si Yeom Moon. Probabil ca este un comportament specific locuitorilor din Coreea. Sau poate, pentru un spectator invatat cu stilul Hollywoodian aceste secvente pot transmite o minima frustrare legata de neintelegerea semnificatiei.

Dincolo de ultimul punct „EOTS” ramane un „Must see” printre dramele istorice coreene recente.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Chae Shi-ra, Choi Su Jong, Emperor of the Sea, Film coreean, Filme coreene, Filme istorice, Hae Shin, Hallyu, Historical Korean dramas, Imparatul marii, KDrama, Sageuk dramas, Sea God, serial corean, seriale coreene, Seriale istorice, Song Il Gook, Soo Ae și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la EOTS – primele impresii

  1. Pingback: Imparatul marii (EOTS) | Sageuk and other Kdramas

  2. Pingback: Imparatul Marii | Blogul fara nume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s