“Jumong” – O abordare stiintifica

Din nou un post despre „Jumong” („The book of three han”) cu unele informatii.

Dr. Edward Shultz, directorul al  Center for Korean Studies si decanul de la  University of Hawaii-Manoa’s School of Hawaiian, Asian and Pacific Studies, a realizat o analiza a serialului si a mitului care a stat in spatele acestuia la un seminar care a avut loc in vara anului 2007  in Asia.

Potrivit lui Shultz politica din epoca lui Jumong era intrucatva asemanatoare cu cea actuala. Astfel, asa cum arata profesorul Shultz, Jumong era originar dintr-o zona care este acum situata in China, aproape de granita cu Coreea de Nord. Si acum, a aratat Shultz, exista o importanta populatie de origine etinica coreeana in aceasta zona. Mai mult, locurile asociate cu Jumong si regatul Goguryeo sunt inca puncte turistice importante in regiune.

Intrebarea la care a cautat sa raspunda Shultz a fost:  Respecta serialul „Jumong” viata si epoca in care a trait eroul principal?

Potrivit lui Shultz nu este atat de important daca istoria lui Jumong prezentata in serial este adevarata sau este o pura fictiune. Ceea ce este relevant este tocmai faptul ca este un „personaj interesant”, un lucru cautat de producatorii de film de oriunde.  Conform lui  Shultz ceea ce este cunoscut despre Jumong vine doar din foarte putine surse, scrise in secolele 12 si 13, cu mult dupa moartea sa, surse care nu au citat documente istorice solide din epoca lui Jumong,  fiind  si ele un amestec de real si fictiune.

Shultz a aratat ca a fost usor pentru producatori sa aduca elemente fictive in serial atata timp cat principalele surse istorice afirmau doar „Jumong a luptat in cutare batalie” sau „Jumong si-a mutat poporul in cutare loc”.

Se stie ca adevaratul Jumong a fost un luptator faimos, un calaret excelent si un arcas deosebit si ca a fondat regatul Goguryeo, pe care l-a condus apoi timp de 20 de ani.

Deci, a fost Jumong un om real  sau un mit? Raspunsul lui Shultz a fost „Da”. Si ce fapte istorice pot fi reale, asa cum apar ele in serialul respectiv? Shultz a afirmat: „Trageti dvs. concluziile”. Ceea ce e important, in acest caz, arata profesorul Shultz, este amestecul dintre real si fictional in viata lui si, mai ales, realitatea de necontestata a sa ca fondator al unuia dintre cele trei regate antice de pe teritoriul actual al Coreei. Dincolo de aceasta, asa cum spune profesorul Shultz, este normal ca media sa exploateze un personaj real din a carui viata sa scoata o poveste „buna” pentru a fi vanduta publicului.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Coreea, Filme coreene, Filme istorice, Hallyu, Jumong, Legendele palatului, Legendele palatului: Printul Jumong, New Korean Wave, serial corean, seriale coreene, Seriale istorice, Song Il Gook, The book of three han, Vedete coreene și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la “Jumong” – O abordare stiintifica

  1. Dorina zice:

    Gong Gil,am mai citit recenzia ta undeva.:-D

  2. Dorina zice:

    Am o întrebare pentru tine. Ai mai participat la vreun concurs pe alt blog?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s