Unele informatii despre „Legendele Palatului: Doctorul Hur Jun”

La cererea Victoriei Ioan am sa adaug unele informatii legate de serialul care tocmai s-a incheiat: „Legendele Palatului: Doctorul Hur Jun”.

Personajul principal: Doctorul Hur Jun sau Heo Jun (romanizarea numelor coreene este dubla uneori). Ca si in cazul lui Daejanggeum („Giuvaerul Palatului”) avem de-a face cu un personaj real, un doctor care a trait in perioada anilor 1546 – 1615, fiind medicul personal al regelui Seonjo (Dinastia Joseon). El este autorul uneia dintre cele mai  importante carti de medicina ale epocii: „Dongui Bogam” (sau „Tongui Pogam”) – in romana „Comoara Medicinei Orientale”. Cele douazeci si cinci de volume ale cartii fac parte din patrimoniul national al Coreei de Sud, din  Patrimoniul Mondial UNESCO (incepand cu 2009)  si pot fi vizualizate in format digital on-line, de exemplu, pe site-ul Bibliotecii Nationale a Australiei. Ceea ce este interesant legat de aceasta carte este faptul ca, asa cum arata un articol din „The Korea Times” de anul trecut, numai primele trei volume din „Dongui Bogam”  au fost retranscrise (cel mai probabil in secolul nouasprezece de o femeie!) in coreeana, folosind „Hangul” (sau „Hangeul” – alfabetul coreean), restul volumelor ramanand scrise asa cum a facut-o doctorul Hur Jun, adica in  „Hanja” (sau scrierea in limba coreeana folosind caracterele chinezesti).

Perioada istorica in care a trait doctorul Hur Jun este una dintre perioadale agitate ale Coreei: domnia regelui Seonjo si cea a regelui Gwanghaegun. In perioada 1592–1598 are loc invadarea Coreei de Japonia, lucru pe care il vedem in serial, in mai multe episoade cand curtea regala se retrage la Uiju. Mai mult, in timpul domniei regelui Seonjo apar fractiunile politice „Est” si „Vest” (sau „Noron” si „Soron” asa cum apar ele in  timpul regelui Sukjong in serialul „Dong Yi”), sub forma consilierilor regali Jeong In-hong (apropiat al reginei si dusman al lui Hur Jun) and Kim Seong-il  (cel care il ajuta deseori pe Hur Jun in „hatisurile” vietii de la palat). Aceste fractiuni au dominat intreaga viata politica a Coreei pana la anexarea Coreei de catre Japonia in 1910.


Serialul „Legendele palatului: Doctorul Hur Jun”

Alte titluri: „Heo Jun„, „The Way of Medicine”, „Medicine Man”,”The Legendary Doctor Hur Jun”, „Medical Rule”

Premiera TV : 1999(11-22) – 2000 (06-27)

Scenarist: Choi Wan Kyu. Acesta a mai scris scenariul la „Jumong”/”The book of three han” („Legendele palatului: Printul Jumong”), „Lobbyist”, „The Kingdom of the Winds” („Regatul Vantului”), „IRIS”.

Productia: MBC

Regizor: Lee Byung Hoon. Este regizorul altor seriale de succes: „Dae Jang Geum” („Giuvaerul Palatului”), „Yi San” („Furtuna la Palat”) si, anul acesta, „Dong Yi”.

Distributia :

Jun Kwang Ryul – Hur Jun. A mai interpretat roluri in serialele „Jumong”/”The book of three han” („Legendele palatului: Printul Jumong”), „King and I”, „King of Baking, Kim Tak Goo”/”Bread, Love and Dreams” (serialul din vara acestui an care a avut ratinguri ce l-au plasat intre dramele nationale – peste 50% audienta in Coreea).

Lee Soon Jae – Yoo Ee-tae. A mai interpretat roluri in unele seriale transmise si la noi:  „Yi San” („Furtuna la palat”), „The Great Queen Seondeok” („Secrete la palat”).

Kim Bong Se – Yoo Do-ji. A mai interpretat roluri in serialele „Condition of Queen”, „King and I” (alaturi de actorul din rolul principal,  Jun Kwang Ryul), „Swallow the Sun”.

Jo Kyung Hwan – Yang Ye-soo. A mai interpretat roluri in serialele transmise si la noi „Dae Jang Geum” („Giuvaerul Palatului”), „Yi San” („Furtuna la Palat”).

Hwang Su-Jeong – Yeo Jin. A mai interpretat roluri in serialele „Mothers and sisters”, „Four sisters”, „Salt Doll”.

Hong Su-Min – Da Hee. A mai interpretat roluri in serialele „People of the Water Flower Village” (unde joaca un rol si Song Il Goo, actorul principal din „Legendele palatului: Printul Jumong”), „Time between dong and wolf” (alaturi de Lee Jun Ki), „Working Mom”.

Jeong Hye-Seon – mama lui Hur Jun. A mai interpretat roluri in serialele „Fireworks”, „Bride from Vietnam”.

Asa cum am mai spus intr-un post anterior, serialul „Legendele palatului: Doctorul Hur Jun” este important in evolutia genului „sageuk” pentru ca a marcat o schimbare in unghiul de abordare al dramelor istorice coreene.  Spre deosebire de serialele anterioare, centrate mai ales pe viata unor eroi sau a unor regi si inspirate din „Analele dinastei Joseon„,  serialul „Hur Jun” se concentreaza nu atat pe evenimentele istorice din timpul regelui Seonjo (desi curtea regala este prezentata in film) cat pe personaje, urmarind viata eroului de la anii umili de inceput pana la perioada succesului ca doctor al regelui. De aceea o serie de inadvertente istorice (de exemplu, faptul ca doctorul Yoo Do-ji a fost un faimos medic regal care a trait dupa Hur Jun si nu in acelasi timp cu eroul principal)  sunt „iertate” in schimbul accentului pus pe viata exemplara a unui erou care seamana atat de mult cu oricare dintre noi.  Nu este de mirare ca astazi la Seoul avem chiar un muzeu dedicat lui Hur Jun, coreeni  aratand astfel pretuirea pe care i-o poarta doctorului si in ziua de azi .

Acest articol a fost publicat în Coreea, Dae Jang Geum, Doctorul Hur Jun, Film coreean, Filme coreene, Filme istorice, Furtuna la palat, Giuvaerul palatului, Hallyu, Historical Korean dramas, Jumong, Jun Kwang Ryul, KDrama, KMovie, Lee Byung Hoon, Legendele palatului, Legendele palatului: Doctorul Hur Jun, Legendele palatului: Printul Jumong, Regizori coreeni, Sageuk dramas, Secretele de la palat, serial corean, seriale coreene, Seriale istorice, Song Il Gook, The book of three han, Vedete coreene și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Unele informatii despre „Legendele Palatului: Doctorul Hur Jun”

  1. Otilia Porumboiu zice:

    Extraordinar film! Un personaj fascinant, o interpretare pe măsura, fascinat actorul, rolul i se potriveşte extraordinar!

  2. Gong Gil zice:

    🙂 Da, este unul dintre marii lor actori-lucru dovedit de intrega lui activitate. Acum este regele Geumwa din „Jumong” si se va vedea cat de bine poate sa treaca de la o stare empotionala la alta in cele 81 de episoade.
    🙂
    Multumesc pentru comentariu

  3. Anonim zice:

    Stiti cumva cum se numeste cartea dupa care a fost facut filmul?
    Multumesc anticipat!

  4. Gong Gil zice:

    Filmul este pe de o parte inspirat de Analele dinastei Joseon-partea in care se povesteste viata lui Hur Jun- si, pe de alta parte, este o fictiune, nu are un fundament real. In mare este adaptarea in mod creativ a documentelor istorice anterio amintite.

  5. Maria Lungu zice:

    AM FOST SI SUNT FASCINATA DE FILMELE COREENE,,,M-AU COPLESIT,,,URMARESC MEREU FILMELE ISTORICE, DAR SI CELELALTE,,,VA MULTUMESC!!!

Lasă un comentariu