Un documentar despre Baekje: „Sabiseong, orasul pierdut”

Regatul Baekje (18 I.C.-660 D.C.) este cunoscut in istoriografia coreeana drept „Regatul pierdut”, probabil din cauza ca spre deosebire de Silla si Goguryeo nu exista multe dovezi istorice legate de el, pastrate pana in ziua de azi.

Reteaua de televiziune EBS a realizat in toamna acestui an un documentar special dedicat acestui regat: „Sabiseong, orasul pierdut

Documentarul a prezentat istoria regatului Baekje in timpul regelui Seong, cel de-al 26-lea rege. Acesta a realizat un lucru destul de dificil chiar in zilele noastre: mutarea capitalei dintr-un loc in altul.

In epoca, regatul Baekje era localizat in jurul  Woongjin (Gongju actual) in sudul provinciei Chungcheong. Tanarul rege a inteles ca dupa o perioada de razboaie este necesara o schimbare pentru a restabili gloria de alta data. In ciuda opozitiei din partea curtenilor care se temeau ca mutarea capitalei ar afecta afacerile lor politice, regele a realizat proiectul si a construit primul oras cu urbanistica planificata din istoria Coreei.

Unica inregistrare istorica apare in „Samguksagi” („The History of Three Kingdoms”/”Istoria celor trei regate”) care mentioneaza ca in al 16-lea an al domniei regelui Seong Baekje si-a mutat capitala la Sabi.

Kim Min-tae, producatorul documentarului spune ca stia ca mutarea capitalei a luat concisprezece ani dar alte informatii erau cvasi-inexistente.

„A fost ca atunci cand cauti o perla in noroi. Mai tarziu am gasit si alte informatii dar a fost greu sa avem multe date istorice certe”, a adaugat el.

Producatorul si echipa sa au muncit peste sase luni in cautare de fapte si dovezi istorice, fiind ajutati de treisprezece experti in activitatea lor: istorici, arhitecti, chiar astronomi.

Sabiseong, orasul pierdut” este, intra-adevar un documentar despre capitala regatului Baekje dar, din cauza inexistentei dovezilor istorice, la el s-au adaugat si elemente de fictiune.

„In loc sa obosim audienta cu fapte istorice am adaugat un pic de drama care face ca totul sa fie plauzibil”, au declarat producatorii inainte de lansarea documentarului.

Documentarul este conceput ca o poveste in care povestitorul nu este regele ci  Sataekgiru, un functionar care a condus construirea noului oras, acest fapt adaugand un plus de plauzibilitate datelor istorice.

Un alt factor important care a adus un plus de verosimilitudine documentarului a fost utilizarea graficii asistate de computer in imafinarea si recrearea orasului pierdut. Mai mult de o treime din documentar este realizat in sistem „high-definition” pentru recrearea atmosferei locale.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Coreea, Hallyu, KMovie, Korean Wave, New Korean Wave, serial corean, seriale coreene, Seriale istorice și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s