Vechi Tragedii – Seoul’s Sad Song (Conspiracy in the Court)

Conspiracy in the Court este o drama sageuk plasata intr-o peroada tulbure a istoriei Coreei, la sfarsitul secolului XVII, avand ca fundal tensiunea care exista intre vointa de modernizare a unui suveran, care planuia sa mute capitala regatului pentru a fonda un oras mai drept cu cei umili, cei care sufereau de  foame din lipsa unui loc de munca, si fractiunile/partidele  politice care luptau pentru mentinerea puterii lor, a status quo -ului in beneficiul lor. In spatele acestor confruntari dintre mentinerea traditiilor si dorinta de a rupe cu unele inchistari monstenite din trecut stau mai multe forte care se lupta pentru pastrarea puterii lor cu orice pret.

In acest context istoric complicat, serialul urmareste destinul a trei tineri prinsi in lupta  variatelor influente care se manifesta pe culoarele puterii. Lee Na Young, fica unui ministru destituit si executat pentru tradare, a imbratisat cu hotarare calea razbunarii. De mult timp ea nu mai stie nimic de iubirea ei din adolescenta, Park Sang Kyu, fiul legitm al unui inalt demnitar al Curtii. De fapt, acesta era politist in capitala, dat fiind ca mama sa era sclava si el, desi fiu de yangban, nu putea din acest motiv sa fie functionar al statului. In fine, Yang Man Oh, un fost servitor al familiei lui Lee Na Young, si-a urmat calea ambitiilor personale, urmandu-si idealurile si a devenit un negustor influent care controleaza cometrul din intreg oras.

Cele trei personaje principale se reintalnesc intr-o consipratie ale carei ramificatii se intind pana la Curte si care avea ca scop de a impiedica intreaga incercare de reformare a sistemului de clase existent in acel moment. Fiind in primul rand un serial istoric, in Conspiracy in the Court atmosfera prezentata este extrem de sumbra in ea intradu-se inca de la primele scene ale primului episod, atunci cand (tele)spectatorul este martorul unui asasinat. Din acest punct de vedere este o sageuk-drama atipica dat fiind ca intram inca de la inceput in contact cu personajele, fara sa mai avem de-a face cu naratiunea lenta, care este specifica inceputului serialelor coreene istorice vizionate pana acum la noi.

Complexitatea scenariului este deosebita astfel incat densitatea povestii devine imediat un punct forte si atrage atentia telespectatorului, mentinand-o la cote constante pe parcursul celor opt eprisoade.

Intreg serialul este extrem de realist, naratiunea sa fiind centrata in egala masura pe prezentarea ambitiilor personale si pe jocurile de putere din sferele inalte ale puterii, un joc permanant intre aceste planuri fiind vizibil in intreaga sageuk-drama.

Dincolo de prezentarea unei perioade tulburi din istoria Coreei,  Conspiracy in the Court, este de fapt povestea unei idei noi, care nu putea fi inteleasa in epoca respectiva: dreptatea sociala care ar fi trebuit sa fie pusa in practica intr-o societate dominata de clase sociale rigide. Dincolo de mizele politice prezentate Conspiracy in the Court cuprinde si o poveste de dragoste pura. Spre deosebire de majoritatea serialelor coreene cunoscute de noi, de aceasta data eroul negativ principal este o eroina negativa, Lee Na Young. Ea este, de fapt, asasinul din serial dar si fata de care cei doi eroi se indragostesc. Punand un accent invers pe jocul dintre eroul negativ si eroul(eroii) pozitiv(i) serialul depaseste astfel stereotipurile si reuseste sa transmita un mesaj emotionant.

In acest fel, Conspiracy in the Court reuseste sa gaseasca un echilibru intre conspiratiile politice, pe de o parte, si, pe de alta, o melodrama in adevaratul sens al cuvantului.

Serialul beneficiaza de o distributie alcatuita din actori tineri dintre care se detaseaza Lee Chun Hee  in rolul negustorului ambitios si pragmatic, capabil insa de emotii puternice. La fel de convingator sunt si Jin Yi Han  si  Kim Ha Eun (pe noi o care o cunoastem mai degraba pentru rolul din Chuno).
In concluzie: O sageuk-drama diferita, un serial care nu poate fi apreciat ca fiind numai istoric pentru ca el este si o poveste de dragoste si o prezentare a unor valori ideale. Conspiracy in the Court  retine interesul (tele)spectatorilor prin povestea sa complexa si deosebita, prin bogatia de amanunte istorice prezentate si prin apelul direct la o serie de valori umane generale. Numarul redus de episoade (8) duce la condensarea scenariului si la transformarera sa intr-un adevarat „regal”, o poveste de dragoste emotionanta  pe un fundal politic incarcat si ambiguu. Un must see pentru iubitorii serialelor coreene.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Chuno, Coreea, Cultura coreeana, Hallyu, Jin Yi Han, Kim Ha Eun, Korean Wave, Lee Chun Hee, New Korean Wave, Sageuk dramas, Seoul Sad Song, serial corean, seriale coreene, Seriale istorice, Vanatorii de sclavi, Vedete coreene și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vechi Tragedii – Seoul’s Sad Song (Conspiracy in the Court)

  1. dieta zice:

    Serialul beneficiaza de o distributie alcatuita din actori tineri dintre care se detaseaza Lee Chun Hee in rolul negustorului ambitios si pragmatic, capabil insa de emotii puternice. La fel de convingator sunt si Jin Yi Han si Kim Ha Eun (pe noi o care o cunoastem mai degraba pentru rolul din Chuno ). In concluzie: O sageuk-drama diferita, un serial care nu poate fi apreciat ca fiind numai istoric pentru ca el este si o poveste de dragoste si o prezentare a unor valori ideale. Conspiracy in the Court retine interesul (tele)spectatorilor prin povestea sa complexa si deosebita, prin bogatia de amanunte istorice prezentate si prin apelul direct la o serie de valori umane generale. Numarul redus de episoade (8) duce la condensarea scenariului si la transformarera sa intr-un adevarat “regal”, o poveste de dragoste emotionanta pe un fundal politic incarcat si ambiguu. Un must see pentru iubitorii serialelor coreene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s